The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

User avatar
Algernon Sydney is Dead
Moderator
Posts: 3504
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:22 pm
Location: PRK (California)

The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby Algernon Sydney is Dead » Wed Nov 27, 2013 11:25 pm

For the last several days, the forum has been increasingly, and semi-randomly, getting very slow.

I haven't done a lot of testing (which is hard on an intermittent problem on a server that you don't own), but the problem does seem to be isolated to the DC servers.

A typical example just a few moments ago:
  1. Clicked a link on the forum.
  2. Simultaneously opened another complex-ish site in a new tab -- to help rule out problems at my end.
  3. The other site completed everything in less than a second.
  4. Firefox took 2.6 seconds to connect to forums.drabblecast.org.
  5. It took another 7 seconds to finish loading the page and that includes multiple instances of taking 500 to 800 milliseconds to return a 304! (Page is loading from cache)

These lags are typical across a variety of DC pages and seemed to start happening within the last 3 to 5 days.

Anyone else seeing this? (Or did Tom get diabolical with the hell-ban? :) )

User avatar
Varda
Connor Choadsworth Defender
Posts: 1383
Joined: Wed Apr 10, 2013 5:41 pm
Location: Athens, Georgia
Contact:

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby Varda » Thu Nov 28, 2013 12:13 am

Another data point - yes, I've noticed problems too. I use Google Chrome. Has been especially noticeable when loading up the site and hitting "submit" on posts for me.
Medical Microfiction: Stories about Science

Drabblescout Badges:
Merits: Twabble Author (5), Drabble Author (4), DRIP Slave Volunteer (2), Whittling (1), Macaroni Crafts (2)
Demerits: Redd*t Rouser (2), Whittler's Mother (6)

User avatar
strawman
Member
Posts: 5966
Joined: Sat Oct 20, 2007 2:20 pm
Location: South Georgia

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby strawman » Thu Nov 28, 2013 1:37 am

Me too on the "Submits" (Chrome). Takes over 6 seconds.
Never judge anyone until you have biopsied their brain.

"Be kind, for everyone is fighting a hard battle."
Known Some Call Is Air Am
Spoiler:
Non sum qualis eram = "I am not who I will be"

User avatar
tbaker2500
Site Admin
Posts: 3594
Joined: Wed Nov 21, 2007 7:03 pm
Location: West Lafayette, IN
Contact:

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby tbaker2500 » Thu Nov 28, 2013 2:31 am

Yea, me too! Who runs this piece of crap??

Oh…

I've been doing server load monitoring, and it doesn't seem to be CPU time, so I'm guessing it's the SQL server. I'll talk to the host.
You're my quasi-ichthian angel, you're my half-amphibian queen...

The Dribblecast, we don't care if you sound like an idiot.

User avatar
tbaker2500
Site Admin
Posts: 3594
Joined: Wed Nov 21, 2007 7:03 pm
Location: West Lafayette, IN
Contact:

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby tbaker2500 » Thu Nov 28, 2013 2:32 am

That was 10 seconds to post. Geez.
You're my quasi-ichthian angel, you're my half-amphibian queen...

The Dribblecast, we don't care if you sound like an idiot.

User avatar
Algernon Sydney is Dead
Moderator
Posts: 3504
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:22 pm
Location: PRK (California)

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby Algernon Sydney is Dead » Thu Nov 28, 2013 2:58 am

I don't think it's just the SQL server. I'm getting big delays for Firefox just to connect to (receive the acknowledgement back from) the server. It doesn't seem to be DNS but I haven't double-checked that.

PS: Drabblecast shares its server and IP with www.threeguysandawitch.com and breakingheads.com :shock: , and 13 other sites. That explains everything. :)

User avatar
tbaker2500
Site Admin
Posts: 3594
Joined: Wed Nov 21, 2007 7:03 pm
Location: West Lafayette, IN
Contact:

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby tbaker2500 » Thu Nov 28, 2013 3:07 am

I got a ticket into the host. Doing CPU intensive things like non-cached wordpress access is still relatively fine, but posting here is awful.
You're my quasi-ichthian angel, you're my half-amphibian queen...

The Dribblecast, we don't care if you sound like an idiot.

User avatar
tbaker2500
Site Admin
Posts: 3594
Joined: Wed Nov 21, 2007 7:03 pm
Location: West Lafayette, IN
Contact:

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby tbaker2500 » Thu Nov 28, 2013 5:44 pm

They restarted the apache service, and life is happy again! Even with high server loads right now.
You're my quasi-ichthian angel, you're my half-amphibian queen...

The Dribblecast, we don't care if you sound like an idiot.

User avatar
Algernon Sydney is Dead
Moderator
Posts: 3504
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:22 pm
Location: PRK (California)

Re: The forum is getting slow. Anyone else seeing this?

Postby Algernon Sydney is Dead » Thu Nov 28, 2013 10:27 pm

Excellent. Thanks!

ETA: Alas, I spoke too soon. It took about 4 seconds to post this reply. But that is two to three times as fast as before.


Return to “Tech Support”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest